2023-09-13 07:00Pressmeddelande

Vasatema på Östergötlands museum

Gustav Vasa. Porträtt målat av Jacob Binck 1542 (beskuret).Gustav Vasa. Porträtt målat av Jacob Binck 1542 (beskuret). Foto: Wikimedia Commons

Östergötlands museum uppmärksammar jubileumsåret Gustav Vasa 500 år med en föreläsning, specialvisningar, temakroki och skapande på ämnet Vasa.

Den äldre Vasatiden innebar stora omställningar i Sverige. Hur speglades detta i Östergötland och hur påverkades landskapet av förändringarna under Gustav Vasas regering? Det är något historikern, arkivarien och fjolårets kulturhistoriepristagare ur Olof Skoglunds stiftelse, Claes Westling, snart kommer att berätta mer om. Onsdagen den 20 september kl. 18.00 gästar han Östergötlands museum i Linköping för en föreläsning om Östergötland under Gustav Vasas tid.

Under nästa vecka ger även konstpedagog Åsa Nyberg Botshinda två specialvisningar med fokus på renässanskonsten, samtida med Gustav Vasa, i konstutställningen Verkligheter; den 20 september kl. 17.15 och den 21 september kl. 14.00.

Vid krokiklassen på museet den 20 september kl. 17.30 är modellen inspirerad av modet som rådde på Gustav Vasas tid. Här finns också tillfälle för diskussion och reflektion kring dåtidens uttryck inom konst och klädsel.

Nu på söndag den 17 september är det historiskt och kungligt tema på Söndagsverkstad med familjevisning kl. 12.30-15.00. Efter en inledande inspirationsvisning i museets kulturhistoriska utställning Vägen hit är det fritt fram för barn och familjer att skapa kronor, kragar och vapensköldar i Ateljé Rut.

Lite längre fram, den 5 oktober kl. 16.30, hålls en specialvisning av en venetiansk 1500-talsskål som finns att se i Vägen hit. När den grön- och guldskimrande glasskålen, egentligen kupan till ett pokalglas, donerades till museet 1976 hade den varit i den Leijonhufvudska släktens ägo i närmare 500 år.

– Enligt gåvobrevet ska den ha använts på förlovningsfesten eller bröllopet mellan Gustav Vasa och Margareta Leijonhufvud. Paret sägs ha druckit den så kallade dannemanskålen ur det här glaset år 1536, säger Joanna Thompson, föremålsantikvarie på Östergötlands museum.

Redan på Arkeologidagen i slutet av augusti smygstartade museets jubileumsprogram i och med en välbesökt guidning på Kungshögabacken i Mjölby. Här finns ett gravfält från järnåldern, men Kungshögabacken är också den plats där man tror att slaget om Mjölby stod år 1543 – under Dackefejden på Gustav Vasas tid.

– Det känns självklart att Östergötlands museum ska vara med i det nationella uppmärksammandet av 500-årsjubileet, och i samband med det vill vi erbjuda ett brett program som speglar vårt utbud av olika aktiviteter och som vi hoppas ska ge kunskap, perspektiv och bidra till kreativitet och diskussion, säger Carola Sandgrim, verksamhetsutvecklare för program och mötesplats på Östergötlands museum.


Om Östergötlands museum

Årets museum 2023! På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe