2022-03-14 06:10Pressmeddelande

NY MUSEIUPPLEVELSE FRÅN 14 MAJ

I mitten av maj slår museibyggnaden i Linköping åter upp sina portar! Då öppnar vår nya konstavdelning, med namnet ”Verkligheter” och en helt nyproducerad kulturhistorisk utställning, ”Vägen hit”. Vi bjuder på invigningsfestligheter för hela familjen under helgen 14-15 maj.

Efter tre år av underhåll och förnyelsearbete öppnar alltså Östergötlands museum äntligen upp byggnaden i Linköping! Vi firar med att bjuda på en mängd olika upplevelser för hela familjen. Det blir nya utställningar, spännande musik, nya kunskaper, inspirerande miljö och mycket mer under två dagar, lördag 14 maj och söndag 15 maj. Fri entré båda dagarna.
– Kom och fira med oss och upplev ett nytt Östergötlands museum, uppmanar museets programutvecklare Maja Dackland.

Inledning med tal och musik
Lördag 14 maj inleds med musik av Bonnkapälle och en invigningsceremoni där vi möter flera glada och inspirerande talare. Har du tur ser du ett skelett redan i kön utanför museet… eller en tvättäkta loppcirkus! Under dagen avlöser aktiviteterna varandra i museets vackra, förnyade lokaler – här finns något för alla.

Två nya utställningar
Kanske är vi mest stolta över våra två helt nya basutställningar! I den nya kulturhistoriska utställningen ”Vägen hit” vill vi integrera aktuell arkeologisk och historisk forskning, och här kommer förstås Bergsgraven att finnas som en central del. Framöver väntar vi även svar från nya undersökningar av graven som gjorts av osteolog Anna Tornberg, bland annat för att kunna göra en ny åldersbedömning. Vi hoppas också på nya resultat från dna-prov på barnskelettet.

Bergsgraven
Bergsgraven är en stenåldersgrav som hittades när Bergsrondellen i Linköping byggdes på 1950-talet. Här begravdes en man och en kvinna tillsammans med ett barn, en hund och en rik uppsättning av gravgåvor, bland dem en karaktäristisk båt- eller stridsyxa. Bergsgraven, som tillhör den så kallade båtyxekulturen/stridsyxekulturen, är speciell bland annat för att den innehöll ovanligt välbevarade ben och den ligger ovanligt långt norrut för att vara en stridsyxegrav, säger osteolog Anna Tornberg.

Från nutid och 11 000 år tillbaka 
”Vägen hit” är en resa tillbaka i tiden, där besökaren börjar resan i nutiden och sedan vandrar tillbaka i tiden till när inlandsisens smälte. Utgångspunkten är Östergötland och det östgötska landskapet. I varje rum möts besökaren av en helt egen upplevelse som med hjälp av formgivning, föremål och bilder visar några av de pusselbitar som skapat det stora pussel som är vår nutid.
– Följ med oss genom utställningen, på den långa resa som tog oss hela ”Vägen hit”, säger Emma Friberg, projektledare för utställningen.

Samma formgivare för både kulturhistoria och konst
Utställningen ”Vägen hit” består av elva rum. Varje rum representerar en historisk epok och har en egen design som skapats för att spegla just den tiden. Att kliva in i utställningen blir därför som att kliva in i andra världar. Formen är skapad av konst- och designstudion Museea (https://museea.com/). 

Annorlunda design
Museea har även formgivit konstutställningen ”Verkligheter”. En annorlunda design i varje rum och olika presentationsformer skapar intressanta rytmiska förändringar. Här guidas besökarna genom rum som väntar på dem med interaktiva upplevelser och spännande historier för alla smaker.

Olika teman
Konstutställningens enskilda rum utforskar frågan om hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Besökarna får se porträtt- och landskapscollage, en kronologi över självporträttet, fotografi i Östergötland, skandinaviska konstnärer och tematiska öar som t ex bilder av manlig makt och deras motpositioner.

Nya perspektiv
Tanken är att besökare som redan är bekanta med konst ska få nya och oväntade insikter, medan de som inte vet så mycket om konst ska inse att konst är mycket lättare att förstå och samtidigt mer komplex och spännande än de trodde.
–  Med den nya konstutställningen på Östergötlands museum vill vi förtrolla och inspirera våra besökare, säger konstintendent Melanie Klein.

Samtal med konstnärer
I nya konstavdelningen ”Verkligheter” finns några av nyförvärven i vår konstsamling, "Bränningar och skepp vid bohuslänska kusten”, oljemålning av Marcus Larson, ”Paradiset” av fotografen Elisabeth Ohlson (f d Wallin). Nya är också ”Confront me back” I och II, två fotografiska verk av Maria Friberg. Under lördagen blir det dessutom ett intressant panelsamtal, där museets konstintendent Melanie Klein intervjuar Elisabeth Ohlson och Maria Friberg.

Mopeden och Ung Konst Öst
I Westmanhallen blir det vernissage för den populära vandringsutställningen ”Mopeden – en svensk designhistoria”. Och ungdomarna i Ung Konst Öst finns på museet för att visa sin konstsalong ”Nya Vågen” i Galleri Wåghals. 

Konsten utanför museet
Utanför museet tar länskonstkonsulent Lena Wiklund dig med genom museiparken och berättar om de olika konstverken som finns omkring museet – hur hamnade de här? Vilka är konstnärerna? Vilka teman lyfter de olika verken? 

För barn och unga
Vill du bygga en flygande drake eller en guppande båt är du välkommen till lek och pyssel utanför museet! Vi testar drakflygning på gräsmattan i museiparken och låter båtarna glida fram i konstverket Bäcken på museets framsida. Viljans värld är förstås ett givet dragplåster, en upplevelsemiljö främst för barn, men här finns även intressanta föremål att titta på för vuxna.

Drop-in i Rutan
I vår ateljé Rutan dukar vi fram spännande material och redskap för att skapa spel. Hämta inspiration från dataspelens värld, gör din egen variant på Fia, eller varför inte inspireras av medeltida spelpjäser, spännande målningar eller annat du hittar i våra utställningar. På kvällen tar Ung Konst Öst över – kom och häng med konstnärerna bakom ”Nya vågen”!

Träffa proffsen
Har du alltid undrat vad en konservator egentligen gör? En arkivarie? En byggnadsantikvarie? Kom och hälsa på i ateljén, i arkivet, eller ställ alla dina byggnadsvårdsfrågor till oss! 

Gissa föremål
Vad finns det för kluriga och luriga föremål i museets gömmor? Östergötlands museums föremålsantikvarier har letat i museets alla vrår och plockat fram några knepiga ting med inte helt tydlig bakgrund – kanske kan du lista ut vad det är? 

Tyck till
Har du idéer om vad du tycker är viktigt att museet samlar in för framtidens Östgötar? Kanske har du tips på något särskilt du saknar i museet idag? Under dagen kommer Östergötlands museums föremålsantikvarier ha förslagslådan öppen, dit du kan gå för att lämna ditt bidrag. 

Kvällsaktiviteter med kroki och musik
När kvällen sänkt sig över museet blir Galleri Wåghals en lugn plats där du får testa på att teckna kroki. Wallenbergsalen – i komplett funktionalism från 1939 – fylls av soulig alternativ r’n’b med duon Hannes. Duon består av singer/songwritern Hannes Jonsson och producenten Tom White, som tillsammans skriver och producerar musik. Hannes beskriver själv musiken som ”natt i en stad, mörker med strimmor av ljus från bilar, bussar och hus”.

En dag fylld av kunskap
Under invigningens andra dag, söndag 15 maj, invigs vandringsutställningen "Fira demokratin!" av talman Andreas Norlén och landshövding Carl Fredrik Graf. Utställningen har sitt sista stopp i Linköping efter att ha turnerat runt i hela landet i samband med Riksdagens firande av demokratins 100-årsjubileum. I Wallenbersalen får vi höra journalisten Ulrika Knutson föreläsa om kvinnlig rösträtt. Fler föreläsare bjuds in och du får chansen att fördjupa dig i det som lockar dig mest; konst, kulturhistoria eller museets förnyelsearbete.

KONTAKT
Invigningsprogram: Verksamhetsutvecklare Maja Dackland, 013 - 23 03 13
Kulturhistorisk utställning: Projektledare Emma Friberg, 013 - 23 03 30 och Innehållssamordnare Caroline Morgansdotter Blomsten, 013 - 23 03 08
Konstavdelningen: Konstintendent Melanie Klein, 013 - 23 03 38

BILDER
1. Museipedagog Karin Lundahl med ett så kallat universalur, som ska placeras i den nya kulturhistoriska utställningen ”Vägen hit”, universaluret kommer från Horn i Östergötland
2. Museets entréhall
3a, b och c. ”Verkligheter”, museets nya konstavdelning
4. ”Paradiset”, fotografi av Elisabeth Ohlson, nyinköp för att placeras i nya konstavdelningen
5. ”Bränningar och skepp vid bohuslänska kusten”, nyinköpt oljemålning av Marcus Larson, i nya konstavdelningen
6a. Barnen Dervischer, målning av John Closterman, 6b. samma målning på plats där den fäster fint i formspråket i ett av rummen i ”Verkligheter”
7. Annorlunda, modernt formspråk i ”Verkligheter”, museets nya konstavdelning
8.”Confront me back” I och II, två nya fotografiska verk av Maria Friberg, i ”Verkligheter”, museets nya konstavdelning
(Foto: Östergötlands museum)

Museernas uppgift i världen, historien och människors medvetande är viktig. Som bärare av kulturarvet – vårt gemensamma minne, att delas av alla – kan museerna hjälpa till att sätta nutidens händelser i en historisk kontext, fungera som en arena för reflektion och diskussion kring det som händer i samhället och omvärlden. När nu Östergötlands museum öppnar upp igen – i just den oroliga tid vi lever i – är vi glada att kunna fira tillsammans med er, i frihet och jämlikhet.




Om Östergötlands museum

Östergötlands museum har genomgått en historisk förvandling. Efter att ha välkomnat besökare i 80 år har museibyggnaden i Linköping fått en omfattande renovering. Samtidigt produceras nya utställningar inom konst och kulturhistoria. Arbetet kommer att pågå en bra bit in i 2022. Helgen 14-15 maj öppnar vi åter portarna till museet, med festligheter och firande i två dagar.