Den omtalade utställningen HÄXOR kommer till Östergötlands museum i Linköping! Här skildras verkliga händelser och kvinnliga livsöden från 1600-talet, samtidigt som fakta möter fantasi genom AI och gestaltningen av myter kring häxor och trolldom.
I Herrens år 1668 släpps Satans raseri lös i Sverige. Plötsligt anklagas kvinnor för häxeri och samvaro med Djävulen. Kungen sänder ut en trolldomskommission med rätt att utmäta dödsstraff. Domarna börjar falla – och blir gnistan som får häxbålen att flamma upp över hela landet. ”Det stora oväsendet” har inletts. Och innan det tystnar, kommer yxan och elden ha släckt närmare 300 kvinnoliv.
Skaparna bakom succéutställningen Aquanauts – Expeditionen, som visades på Östergötlands museum 2023/2024, är tillbaka med en ny utställning. Till HÄXOR har konstnären Pompe Hedengren och scenografen Erik Gullberg valt att dyka ner i den mörka historien kring 1600-talets svenska häxprocesser. Texterna i utställningen är skrivna av historieläraren och P3 Historia-programledaren Cecilia Düringer, uppvuxen i Linköping.
– Vår tanke bakom HÄXOR är att uppmärksamma en av svensk historias största rättsskandaler och att hedra de närmare 300 oskyldiga kvinnor som halshöggs och brändes på bål i Sverige 1668–1676, säger Pompe Hedengren och Cecilia Düringer.
De anklagade kvinnornas livsöden levandegörs genom scenografier, filmer och bilder – sistnämnda skapade av Pompe Hedengren med hjälp av AI. I utställningen gestaltas även myter och fantasier om häxor, trolldom och Blåkulla.
HÄXOR visas just nu på Historiska museet i Stockholm, och hade dessförinnan sin premiär på Kalmar slott. Östergötlands museum kommer att visa en specialanpassad version av utställningen, där museets eget material kring häxprocesserna i Östergötland ges plats. Det planeras också för ett flertal fördjupande föreläsningar och andra programaktiviteter såväl som särskilda skolprogram.
Inom kort släpps Cecilia Düringer och Pompe Hedengrens bok kopplad till utställningen; Häxor – När Satans raseri svepte över Sverige. I samband med boklanseringen kommer duon till Linköping redan den 3 april, för ett författarsamtal på Linköpings bokhandel.
Vernissagen för HÄXOR äger rum den 29 november 2025. Utställningen visas i Westmanhallen på Östergötlands museum till och med den 19 april 2026.
Välkommen att ta kontakt för mer information eller intervjuförfrågningar.
Pressröster om HÄXOR
”En visuellt imponerande och sevärd utställning” – Johanna Paulsson, DN
”Upplevelsen blir så verklig och drabbande att det känns som att befinna sig på plats och bli vittne till tragedin som staten aldrig tagit ansvar för.” – Kerstin Parker, Utställningskritik
”Den visuella värld man byggt upp är imponerande.” – Frida Lindström, Barometern
”Det är som att stiga in i en film, snyggt och suggestivt” – Mattias Berg, P1 Kultur/SR
”Omkring 300 häxanklagade kvinnor avrättades i Sverige och att ge dem realistiska ansikten och kroppar skapar både inlevelse och rysningar. Därtill associationer till vår tids drev på sociala medier.” – Birgitta Rubin, DN
På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Huset rymmer även länskonstkonsulent, byggnadsvårdare, arkeologer, konservatorer, arkiv och bibliotek. Till Östergötlands museum hör också Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.