2019-03-19 07:30Pressmeddelande

Våröppning på Löfstad slott 22 mars

null

På fredag 22 mars öppnar Löfstad slotts museum, värdshus, trädgårdscafé och handelsträdgård för våren. Slottet som ligger söder om Norrköping är nästan 400 år gammalt och drivs av Östergötlands museum. Varje år besöks slottet av ca 40 000 personer.

Det unika med Löfstad slott är att det lämnats precis som det var när den sista ägarinnan Emilie Piper dog 1926. Möbler, serviser, konst och linne – allt finns kvar. Genom flera århundraden har slottet haft flera välkända ägare, bland andra släktena von Fersen och De la Gardie. I slottets norra flygel ligger ett värdshus och vid slottsbacken intill den gamla smedjan finns Löfstads handelsträdgård och ett trädgårdscafé.

Fredagen blir startskottet för en vår full av intressanta programpunkter, aktiviteter och underhållning för båda barn och vuxna. Under mars, april och maj visas slottet fredagar, lördagar och söndagar.

– För många har det blivit tradition att besöka oss vid våröppningen, säger Per Stålebro, verksamhetsansvarig på Löfstad slott. Visningarna av det orörda slottet är mycket populära. Många lockas av att se våren slå ut i en genuin slottsmiljö och samtidigt besöka handelsträdgården för att få inspiration till hemmet. Höjdpunkten i vår blir när vi inviger ”Skulptur på Löfstad”, en utställning som har vernissage 1 juni. Det är samtidskonst i form av skulpturer som möter den historiska platsen Löfstad. Utställarna är från Svenska skulptörförbundet och de kommer att visa sina verk i kyrksalen och i den engelska parken.

Ett axplock ur vårens program

MARS
22-24/3, kl 11-15
Våröppning av hela Löfstad

APRIL
16-22/4
Påskaktiviteter, pysselverkstad, äggjakt, öppet för visningar mm.

26/4 
Axel von Fersens hetta – en underhållande kväll med Caroline Donath

MAJ
8/5
Trädgårdsmyller – att skapa en insektsträdgård

21/5 och 23/5
Marie-Antoinette, Axel & jag – dramatiserad visning av slottet

JUNI
1/6
Vernissage för utställningen "Skulptur på Löfstad"

Här finns hela programmet.

Information - visningar

Pris: entré 90 kr, under 18 år gratis.

Mars, april & maj: fredag kl 13, lördag, söndag och helgdagar kl 13 och 14
Juni dagligen kl 13 och 14
Juli dagligen kl 12, 13, 14 och 15
Augusti kl 13 och 14
September och oktober: fredag kl 13, lördag, söndag och helgdagar kl 13 och 14

För mer information – kontakta Per Stålebro, verksamhetsansvarig 

per.stalebro@ostergotlandsmuseum.se

Tel: 013 23 03 98, mobil: 0734 61 33 70


Om Östergötlands museum

Nu upplever Östergötlands museum en historisk förvandling. Efter att ha välkomnat besökare i 80 år ska museibyggnaden i Linköping genomgå en omfattande renovering. Samtidigt satsar vi på att skapa större upplevelser för både hjärta och hjärna. Bland mycket annat väntar dig nyproducerade utställningar inom konst och kulturhistoria. Arbetet kommer att pågå åtminstone en bra bit in i 2021. Vi kallar det 1000 dagar av förnyelse.