2023-06-14 06:00Pressmeddelande

Tyra Kleen på Sancta Birgitta Klostermuseum

Tyra Kleen porträtterad av av konstnärskollegan och vännen Arturo Bianchini. Bilden är beskuren. Foto: Jonas KarlssonTyra Kleen porträtterad av av konstnärskollegan och vännen Arturo Bianchini. Bilden är beskuren. Foto: Jonas Karlsson

Nästa torsdag öppnar en ny utställning med konst av Tyra Kleen på Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena. Välkommen att bevaka utställningens öppnande den 22 juni kl. 14.00, och/eller att ta kontakt för förhandsintervjuer!

Tyra Kleen (1874–1951) var en mycket produktiv konstnär med utställningar i hela världen. Hennes bildkonst tillhör flera olika genrer som låg i tiden – från symbolism till jugendstilens bilder med svepande linjer. Hon skrev också egna böcker och illustrerade dikter.

– Trots att Tyra Kleen var mycket uppmärksammad på sin tid har hennes liv och verk hamnat i skymundan. Kanske beror det på att hon testamenterade sin stora samling med konst och dagböcker till Riddarhuset med villkoret att ingenting fick röras förrän 50 år efter hennes död, säger Sofia Kummel, verksamhetsansvarig på Sancta Birgitta Klostermuseum.

Idag förvaltas samlingen av Tyra Kleens brors dotterdotter, Kerstin Gullstrand Hermelin på gården Valinge i Sörmland, där Tyra själv bodde som barn.

I utställningen på Sancta Birgitta Klostermuseum ligger fokus på porträttkonsten, där Tyra Kleen var erkänt skicklig på att hitta den avmålades karaktär. I bilderna får vi möta några viktiga personer i hennes liv och även se Tyra Kleen själv avporträtterad av konstnärsvänner. I utställningen ingår också föremål som har ägts av konstnären.

Tyra Kleen visas på Sancta Birgitta Klostermuseum den 22 juni–27 augusti 2023. Kerstin Gullstrand Hermelin är på plats vid öppnandet. Mot slutet av utställningsperioden, den 17 augusti kl. 19.00, arrangeras ett föredrag om Tyra Kleen och hennes konstnärskap av och med Karin Ström Lehander, konstvetare vid Linköpings universitet.

 

För intervjuer eller mer information:

Sofia Kummel, verksamhetsansvarig Sancta Birgitta Klostermuseum, 013–230 330, sofia.kummel@ostergotlandsmuseum.seOm Östergötlands museum

Årets museum 2023! På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.