2023-05-22 06:00Pressmeddelande

Textila skatter ställs ut på Löfstad slott

Detaljbild på ett blommönstrat broderi.

Årets sommarutställning på Löfstad slott är en upptäcktsfärd i textiliernas spännande värld. I utställningen Textila skatter visas föremål från slottet som aldrig tidigare visats publikt. Välkommen att göra förhandsintervjuer och/eller vara med när utställningen öppnar lördagen den 3 juni kl. 13.00.

På Löfstad slott utanför Norrköping finns många praktfulla textilier, men också sådana som hör vardagen till. Alla är de ovärderliga skatter som berättar om liv som levts, aktiviteter som utövats och behov som tillgodosetts.

– Ofta är textilprodukter förbisedda och något vi omger oss med utan att egentligen reflektera över dem. I årets utställning vill vi sätta fokus på just våra textilier och lyfta fram dem för de fantastiska material och produkter de är, säger Ragnvi Andersson, museipedagog på Löfstad slott.

– Vi visar föremål som aldrig någonsin har visats publikt, till exempel påbörjade broderier som aldrig blev klara och som har legat undanstoppade i garderober i 100 år. Vi försöker också få in det spann som finns på slottet rent åldersmässigt; från 1600-talet till det tidiga 1900-talet, säger Anna Djuvfeldt, textilkonservator på Östergötlands museum.

I utställningen Textila skatter kan besökaren också lära känna några textila fibrer såväl som textila tekniker och lära sig om hur man bevarar och konserverar äldre textil.

Textila skatter visas 3 juni–31 augusti 2023 och har fri entré. På öppningsdagen hålls visningar av utställningen kl. 13.15 och 14.15, samt kl. 15.00 en specialvisning av slottets textilmagasin.

Utställningsperioden toppas av en fullmatad föreläsningshelg 26–27 augusti. Under rubriken Textil till tusen kommer sju inbjudna föredragshållare att dela med sig av sina kunskaper inom vitt skilda textila områden; från mode och politik till damastvävning, hampfibrer, östgötsk bygdedräkt och den spunna trådens betydelse.

 

För intervjuer eller mer information:

Emma Vilhelmsson, verksamhetsledare Löfstad slott, 013–23 03 36, emma.vilhelmsson@ostergotlandsmuseum.seOm Östergötlands museum

Årets museum 2023! På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe