2024-10-02 11:15Pressmeddelande

Pappas Pärlor intar Östergötlands museum med ny utställning

En hobby som spårade ur, beskriver Johan Karlgren det som idag är hans passion och försörjning: att pärla pärlplattor.Följ med in i Johan Karlgrens pärlade universum när utställningen The Legend of Pappas Pärlor öppnar på Östergötlands museum.

För tio år sen började han pärla pärlplattor tillsammans med dottern Zelda och sen var det kört: hobbyn har blivit Johan Karlgrens jobb och passion med alster som idag når miljontals människor via sociala medier. Nu blir fenomenet Pappas Pärlor utställning på Östergötlands museum. 

Johan Karlgren inspireras framförallt av dataspelens pixlade bildvärld, där han utmanar gränserna för hur tredimensionell en pärlplatta kan bli och skapar motiv med så få pärlor som möjligt. Motiven hämtas från populärkultur och dagsaktuella händelser. Han arbetar av lust och den främsta drivkraften är att roa och underhålla sig själv men även andra. Idag har Pappas Pärlor vuxit till ett fenomen på sociala medier och via hans kanaler når pixelverken människor över hela världen. 

– Sociala medier är min viktigaste arbetsplats. Utan de här plattformarna hade jag bara varit en pappa med alldeles för mycket plast i uthuset. Att nu få nå ut till en ny publik med den här utställningen – dessutom i hemtrakterna – känns otroligt roligt. Det ska bli spännande att se hur den tas emot, säger Johan Karlgren. 

I utställningen The Legend of Pappas Pärlor får besökaren följa med in i Johan Karlgrens pärlade värld. Här kan du kika in i en miniversion av hans verkstad för att sedan ta dig runt i en labyrint av pärlade verk på blandade teman från olika tidsepoker. 

– Vi hoppas att den här utställningen med sin lekfullhet ska locka en ny publik och att den också ska inspirera besökare till eget skapande, säger Matilda Bengtsson, utställningsproducent på Östergötlands museum. 

Välkomna att bli del av legenden om Pappas Pärlor på Östergötlands museum! 

Utställningen visas 12 oktober 2024 – 23 februari 2025. Den 11 oktober kl. 11 ges en pressvisning av utställningen, anmäl ditt deltagande via ett mejl till lovis.aaroe@ostergotlandsmuseum.se. 



Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe