2023-12-05 07:00Pressmeddelande

Östergötlands museum kan bli bäst i Europa

Östergötlands museum i vinterskrud.

Östergötlands museum är nominerat till den prestigefyllda internationella utmärkelsen European Museum of the Year Award 2024.

Tidigare i år utsågs Östergötlands museum i Linköping till Årets museum 2023 i Sverige. Nu kan det nyrenoverade länsmuseet även komma att bli årets europeiska museum 2024.

EMYA – European Museum of the Year Award – är ett pris som sedan 1977 delas ut årligen under det av Europarådet arrangerade European Museum Forum. Priset går till ett museum som på ett framstående och innovativt vis erbjuder besökaren en unik museiupplevelse och arbetar med kunskapsförmedling på ett kreativt sätt.

– Det känns fantastiskt att vi är nominerade. Det är stort och kan ge oss nya erfarenheter och europeisk exponering. Det känns mycket hedersamt att vara nominerad till ett europeiskt museipris och naturligtvis en bra uppföljning till att vi i år är Årets museum i Sverige, säger Olof Hermelin, museichef på Östergötlands museum.

Östergötlands museum återöppnades i maj 2022 efter tre års omfattande renoverings- och förnyelsearbete. Den arkitektritade funkisbyggnaden har renoverats och två helt nya fasta utställningar har byggts, parallellt med ett stort digitaliseringsarbete och nya arbetsmetoder för det publika arbetet.

I prismotiveringen till utmärkelsen Årets museum 2023, som Sveriges Museer och svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom, står det bland annat att läsa:

”Utifrån storslagna visioner, vibrerande arbetsglädje och med inspirerande mod har detta museum ömsat skinn och trätt in i 2020-talet i en helt ny skepnad. En nyrenoverad byggnad där kärleken till ursprunget har kombinerats med en intresseskapande formgivning där färg och form bär på underliggande budskap. Ambition om att vara en mötesplats för alla vägleds av kärnvärden som modigt, medvetet, reflekterande och inspirerande och det står snabbt klart att förändringsresan bara har börjat.”

Den nyligen publicerade listan över EMYA-nominerade innehåller 50 utvalda europeiska museer, som alla besökts av en delegation och som nu kommer att studeras närmare. Ett annat svenskt museum är nominerat och det är Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm.

Vinnaren offentliggörs under European Museum Forum i maj, i portugisiska Portimao.

Historiskt sett har tidigare två svenska museer stått som EMYA-vinnare; Stockholms medeltidsmuseum 1986 och Sundsvalls museum 1989. 2023 gick utmärkelsen till spanska Museu Valencià d'Etnologia i Valencia.

Här kan du läsa mer och se samtliga nominerade: www.europeanforum.museum/en/news/emya-twentyfour-nomination/

 

För intervjuer och mer information:

Olof Hermelin, museichef Östergötlands museum, olof.hermelin@ostergotlandsmuseum.se, 013-23 03 01


Om Östergötlands museum

Årets museum 2023! På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe