2023-03-10 11:00Pressmeddelande

Ny bok om östgötsk folktro

Det förtrollade Östergötland är en ny bok som välkomnar läsaren in i den östgötska folktrons föreställningsvärld. Välkommen att beställa recensionsexemplar och/eller intervjua författarna bakom denna spännande del av vår lokala historia.

Boken är utgiven av Östergötlands museums förlag och en fristående uppföljare på succén Det mörka Östergötland. Imorgon lördag kl. 14.00 gästar författarna Björn Horgby och Björn Lilieblad Linköpings bokhandel för ett samtal och onsdagen den 22 mars kl. 16.30 hålls en bokfest på museet.

Det förtrollade Östergötland tar avstamp i tron att verkligheten är magiskt besjälad och befolkad av märkliga varelser och väsen. Med utgångspunkt i lokala exempel berättar och förklarar författarna hur det förtrollade tänkandet uppstått, förändrats och i vissa fall försvunnit i takt med tiden.

– Det som var rationellt att tänka i bondesamhället och den tidiga industristaden blir inte längre rationellt när den moderna läkekonsten kommer, när det blir ljus i hemmen och så vidare, säger Björn Horgby, professor emeritus i historia.

Björn Lilieblad, filosofie doktor i historia och chef för avdelningen samlingar och konservering på Östergötlands museum, ser en ny utveckling av det magiska tänkandet i och med internet.

– Filterbubblor, communitys och internetgemenskaper verkar göda och föda nya tankar och myter, men också att gamla väsen får en renässans igen, säger Björn Lilieblad.

I boken medverkar även arkeologi- och etnologistudenten Mikaela Radakovic Kjäll, illustratören Ann-Sofie Mattsson och fotograferna Christian Lindsten, Mattias Brauns och Jonas Karlsson. Boken är formgiven av Emelie Domini på Östergötlands museum.



Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter finns bland annat målningen Adam och Eva, tillverkad på 1500-talet i Cranachs ateljé i Tyskland. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en spännande och lärorik upplevelsemiljö för barnfamiljer.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe