2023-01-17 07:00Pressmeddelande

Nu öppnar Charles Emils!

Tisdagen den 14 februari är det äntligen dags för museets restaurang Charles Emils att officiellt öppna upp dörrarna! Men redan nu har restaurangen smygöppnat och erbjuder enklare lunch, fika och ett skafferi med lokala råvaror till försäljning. 

Vi är glada att få presentera vår nya restaurangägare, Erik Karlsson. Efter att ha studerat restaurangprogrammet på gymnasiet fick han den berömda kokboken skriven av Charles Emils Hagdahl av sin mormor. Sedan dess har Erik arbetat som kock och har hela tiden värnat om att främja lantbruket och använda sig av lokala råvaror. 

–  Vi har som målbild att förmedla en familjär känsla, det ska kännas som att komma in i mormors kök och känna sig precis som hemma! Vi kommer att hålla fast vid den klassiska Hagdahls-känslan med vällagade nordiska smaker. Bakverken är från Malmslätt, kaffet från Vadstena och saften från Brunneby, säger Erik Karlsson. 

Är du sugen på att ordna konferens eller event på museet är det också möjligt att ta del av god mat och dryck från restaurangen. Utifrån era specifika behov och önskemål skräddarsyr vi en minnesvärd upplevelse som ni inte kommer att glömma.

–  Vi är glada att Erik Karlsson är vår nya hyresgäst, med honom förnyas konceptet kring Charles Emil så att det inte bara blir en lunchrestaurang. Nu kommer det finnas matprodukter, fantastiskt gott fika och blommor i sortimentet. Vi vet att detta kommer att uppskattas av våra besökare, säger Olof Hermelin, chef på Östergötlands museum. 

Charles Emils Hagdahl, född 7 februari 1809 i Linköping, död 27 november i Stockholm, var en svensk läkare och författare till kokboken “Kokkonsten som vetenskap och konst” från 1879. Han testamenterade sin omfattande konstsamling till Linköping stad och lade därmed grunden till Linköpings stads museum som numera ingår i Östergötlands museum. 

Kontakt: 

Erik Karlsson, kock

Mail: hagdahls@kornlkpg.se

 

 


Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum finns alltid något spännande att upptäcka, bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen ”Vägen hit” är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen ”Verkligheter” finns bland annat målningen "Adam och Eva", tillverkad på 1500-talet i Cranachs ateljé i Tyskland. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en spännande och lärorik upplevelsemiljö för barnfamiljer.