2025-03-18 07:00Pressmeddelande

Musikarvsdagen lyfter östgötsk musikhistoria

Konceptbild för Musikarvsdagen 2025.

Musikarvsdagen 2025 är en musikhistorisk rundresa i Östergötland under 1900-talet. Lördagen den 29 mars berättas det på Östergötlands museum om Skånska Lasse och Zarah Leander, om jazzens historia och om när reggaen intog Skärblacka. Dessutom blir det dansbandshistoria med Klubb Sunkit.

Musikarvsdagen, som innehåller föredrag och musikalisk underhållning, arrangeras av Kulturarv Östergötland/Östergötlands museum och Enheten för kultur på Region Östergötland.

– Det finns så mycket kulturarv runt om i Östergötland som kan kopplas till musik och underhållning. Syftet med Musikarvsdagen är att lyfta fram det på ett lättillgängligt vis, säger Karolina Hallstedt på Kulturarv Östergötland.

Dagen är öppen för alla att anmäla sig till och riktar sig till den som är nyfiken på det östgötska musikarvet med fokus på 1900-talet. Det kan också vara ett bra tillfälle att nätverka för den som redan är en aktör inom musikområdet.

– Vi har försökt få med olika genrer och också en spridning över både tid och rum, säger Karolina Hallstedt.

Välkommen att ta kontakt med Karolina Hallstedt för mer information, förhandsintervjuer eller pressackreditering: 013 - 23 03 33 eller karolina.hallstedt@ostergotlandsmuseum.se.


Programmet för Musikarvsdagen i korthet

29 mars kl. 13.00–16.15 på Östergötlands museum

Skånska Lasse – Bondkomikern från Mjölby som blev rikskändis.
Per-Arne Olsson, kulturpersonlighet från Mjölby, berättar om det tidiga 1900-talets stora bondkomiker och kuplettsångare Skånska Lasse, hans hus och det musikaliska arvet.

Zarah Leander – en stjärna på östgötaslätten.
Henrik Johansson, produktionschef på Östgötateatern och styrelseledamot i Zarah Leander-sällskapet, berättar om Zarah Leanders liv och om teateruppsättningen Die Leander. Huvudrollsinnehavaren Julia Küster bjuder på sång ur föreställningen.

Dansbandshistoria med Magnus och Burt från Klubb Sunkit.
Burt och Magnus från klubben Sunkit berättar om en svunnen tid med breda skjortslag och svängig musik – med nedslag i de stora (och små) namnen från Östergötland.

Jazz – en svängig historia.
Göran Jonsson, journalist och författare till två jazzhistoriska böcker, beskriver jazzens historia och lyfter fram östgötska exempel.

När reggaen intog Skärblacka.
Johanna Vildeskog och Mia Strid från kulturföreningen Blacka musik om varför just reggae blivit så populärt på den östgötska orten.

Läs mer på ostergotlandsmuseum.se/kulturarv.

Kulturarv Östergötland är ett uppdrag från Region Östergötland med Östergötlands museum som bas. Syftet är att skapa förutsättningar för ökad samverkan mellan aktörer i länet som jobbar med kulturarvsfrågor och att stimulera regionens kulturarvssektor till ökad synlighet.



Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Huset rymmer även länskonstkonsulent, byggnadsvårdare, arkeologer, konservatorer, arkiv och bibliotek. Till Östergötlands museum hör också Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Jeanette Söderwall