2021-01-13 10:26Pressmeddelande

LÖFSTAD SLOTTS TAPETER ÅTER AKTUELLA

Tapetsera som Emilie Piper på Löfstad slott! Slottets unika tapeter är tidsdokument för estetiska ideal från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, och de passar lika bra i dagens hem. Flera av slottets tapeter står nu som förlaga till kollektionen Löfstad från Sandbergs Wallpaper.

Löfstad slott är en historisk miljö med många skatter som möbler, föremål och broderier. Och här finns inte minst unika tapeteter, både från 1870-tal och från början av 1900-talet. Slottets inventarier donerades till Östergötlands museum av sista ägaren Emilie Piper (1857–1926) och inredningen har stått orörd sedan dess. På väggarna återfinns strama medaljongmönster, slingrande blomsterornament och bårder. De omfamnar sina respektive rum i milda färger och ramar in möbler och annan inredning.

Tapeterna är tidsdokument för estetiska ideal både både 1870-tal och början av 1900-talet, som fungerar lika bra nu, i dagens moderna, sparsmakade bostäder. 2019 beslöt Östergötlands museum att vi ville dela med oss av vår mönsterskatt och kontaktade Sandberg Wallpaper som sa ja till ett samarbete. Så nu finns flera av Emilie Pipers fantastiska tapeter, i uppdaterad färgskala, att pryda våra egna hem med. Tapeterna ur kollektionen Löfstad kommer även att finnas till försäljning i slottets butik.

Löfstad slott, ursprungligen uppfört 1660, är en historisk miljö, belägen utefter E4 mellan Linköping och Norrköping, som bebotts av samma släkt i nio generationer.

Kontakt: Ragnvi Andersson, museipedagog på Löfstad slott, 013 - 23 03 93


Om Östergötlands museum

Östergötlands museum genomgår en historisk förvandling. Efter att ha välkomnat besökare i 80 år ska museibyggnaden i Linköping få en omfattande renovering. Samtidigt producerar vi nya utställningar inom konst och kulturhistoria. Arbetet kommer att pågå åtminstone en bra bit in i 2021. Vi kallar det 1000 dagar av förnyelse.