2024-05-03 05:10Pressmeddelande

Lär dig Östergötland – sommarens kulturguidningar drar igång

Utanför Söderköping ligger Skällviks borgruin.Skällviks borgruin utanför Söderköping.

Guidas genom kulturen, i naturen! Nu startar Östergötlands museums kulturguidningar, där du får lära dig mer om olika platsers kulturella historia runtom i Östergötland.  

Historien är synlig på många håll i det östgötska landskapet. Bland lämningarna finns bland annat borgar, boplatser, kyrkor och hällristningar; mänskliga spår som kan ge ledtrådar om hur dåtiden såg ut. I samarbete med dels Länsstyrelsen i Östergötland, dels Mjölby kommun, genomför Östergötlands museum under sommaren ett stort antal guidningar i naturen där fokus ligger på platsens kulturhistoria. Årets guidningar innehåller alltifrån slottsparker och borgruiner till lämningar av kloster och gravfält. Ann-Charlott Feldt är arkeolog och samordnare för projektet på Östergötlands museum och hon säger såhär: 

–  Ofta får vi lära oss historia via böcker, i skolan eller på museer. Med de här guidningarna vill vi berätta om människors historier på plats där de utspelat sig. Sen känns det väldigt fint att kunna erbjuda en naturupplevelse i kombination med kulturhistoria.  

Den första guidningen går av stapeln söndagen den 5 maj kl. 14 vid lämningarna efter den medeltida borgen Klackeborg utanför Mjölby. Därefter ser schemat ut såhär:  

Onsdag 15 maj kl. 18: Sturefors slottspark – franskt och engelskt möter svenskt landskap 

Söndag 19 maj kl. 14: Kulturreservatet Öna 

Lördag 25 maj kl. 13: Svaneholm – borgruin från 1300-talets maktkamp 

Söndag 26 maj kl. 14: Grensholm – järnåldersgravar och domarringar 

Onsdag 5 juni kl. 18: Alvastra cistercienserkloster 

Lördag 9 juni kl. 14: Domarringar och treudd i Ingelstad 

Onsdag 19 juni kl. 18: St. Ingrids kloster – ett av Skänninges två kloster 

Onsdag 26 juni kl. 18: Skällviks medeltida borgruin 

Söndag 25 augusti kl. 14: Hägerstad slott – gravfält mellan sjö och slott 

Lördag 7 september kl. 14: Järnåldersgravar vid Smedstorps dubbelgård 

Lördag 14 september kl. 13: Gravfältet vid Lunds backe 

Onsdag 25 september kl. 19.30: Hästholmen – hällristningar i nattbelysning 

Guidningarna är gratis med undantag från Klackeborg och Svaneholm (50 kr/person) samt Öna (110 kr/person) där swishbetalning på plats gäller. Ingen föranmälan krävs. Läs mer om de olika guidningarna på Östergötlands museums hemsida!Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe