2024-06-17 11:50Pressmeddelande

Länets nyaste fynd i färskt nummer av Arkeologi i Östergötland

Nytt nummer av Arkeologi i Östergötland berättar om allt från fynd gjorda av grävlingar till de nyaste fynden i Pryssgården-utgrävningen.Årets nummer av Arkeologi i Östergötland berättar om allt från fynd gjorda av grävlingar till ödesdigra vägsträckor.

Grävlingar som hittar silver och guld, medeltida kyrkokonst i Risinge och nya fynd i Östergötlands största arkeologiska utgrävning – om detta och mycket mer berättar årets nummer av Arkeologi i Östergötland. Välkommen på pressträff på Norrköpings stadsmuseum den 19 juni kl 15.00. 

Årets nummer av Arkeologi i Östergötland är fullspäckat av arkeologiska fynd och intressanta historier. I 29 artiklar följer vi de arkeologiska upptäckter som gjorts under året och blickar in i den forskning som ständigt uppdateras.  

Under en jakt 1945 hittade två unga män ett gryt där grävlingarna “städat ut” lite silver. Det visade sig vara del av en stor skatt, troligen nedgrävd under 1400-talet. I Risinge gamla kyrka har man omsorgsfullt konserverat de intrikata, medeltida målningarna. Den gamla landsvägen mellan Rimforsa och Kisa passerar genom helvetets port. Och i Pryssgården i Norrköping fortgår Östergötlands största arkeologiska undersökning genom tiderna med nya fynd, exempelvis skämtsamma dryckeskärl och en unik trumpet i keramik. Läs mer om de berättelser som tillsammans skapar Östergötlands historia i Arkeologi i Östergötland. 

Tidskriften ges ut sedan 2010 och är ett samarbete mellan arkeologer och kulturarvsaktörer från Arkeologerna vid Statens historiska museer, Stiftelsen Kulturmiljövård och Östergötlands museum. 

Välkommen på pressträff den 19 juni kl. 15.00 på Norrköpings stadsmuseum för släpp av årets nummer. Då presenterar några av författarna sina artiklar.  

Anmäl dig gärna till träffen via mejl eller telefon till Lovis Aaröe, presskontakt: lovis.aaroe@ostergotlandsmuseum.se, 070-108 47 15.

Frågor om tidskriftens innehåll: Ann-Charlott Feldt, arkeolog och redaktör, 0708-96 14 03, ann-charlott.feldt@ostergotlandsmuseum.se

 Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe