I Östergötlands museums nya programserie Artoholics utforskas fenomen, strukturer och tendenser i konstvärlden. Tre kvällar under hösten besöks museet av gäster med pli på det där med konst.
Hur går det till när en konstsamling byggs upp, och varför samlar man på konst? I programserien Artoholics diskuteras konstvärlden ur olika perspektiv. Serien startar med tre tillfällen som undersöker fenomenet konstsamlingar – privata, museala och offentliga. Länskonstkonsulent Louise Johansson Waite och konstintendent Ebba de Faire är producenterna bakom programserien som de berättar föddes ur ett behov av fler forum för samtal om konst:
– Vi vill förmedla konstens värld genom ögonen på samlare – både privata och offentliga. Vi vill ta reda på hur samlingar skapas, bevaras och vad de förmedlar. Missa inte chansen att fördjupa din förståelse för konsten, säger Ebba de Faire.
Louise Johansson Waite är den som initierat programserien och hon säger att de vill skapa en plats där alla kan inspireras och få insyn i tankarna bakom konstvärldens maskineri:
– Vi tycker att det behövs mer samtal om konst! Därför är vi superglada över att vi nu gör den här satsningen. Här får röster med olika erfarenheter bidra till bilden av vad konst är idag.
Den 11 september kl. 18 kommer Marika Wachtmeister, grundare av Wanås Konst, en internationell skulpturpark och ett centrum för samtida konst och lärande i framkant. I samtal med museets konstintendent Ebba de Faire och Louise Johansson Waite ger Marika Wachtmeister inblick i processen att starta upp och driva arbetet med konstsamlingen.
Den 2 oktober kl. 18 ges vi inblick i musealt samlande när Kristina Mejhammar, intendent på Norrköpings konstmuseum, och Katarina Swanström, Head of Development på Moderna Museet gästar Artoholics. I samtal med Ebba de Faire och Louise Johansson Waite diskuteras museisamlingar och dess betydelse för vår samtid.
Den 20 november kl. 18 står konstsamlingens roll i det offentliga rummet i fokus. Henrik Orrje, direktör på Statens konstråd, och konstnären Stina Opitz välkomnas i ett samtal med Louise Johansson Waite och Ebba de Faire om offentlig konst och hur de påverkar vår livsmiljö.
Kontakt: Louise Johansson Waite, 013 23 03 29, louise.waite@ostergotlandsmuseum.se
På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.