2018-10-03 15:24Pressmeddelande

Klackarna i taket!

null

I dalahäst-orange snickarglädje, med tydlig inspiration från folkkonsten, tar konstnären Peter Johansson ut svängarna ordentligt på Östergötlands museum. Hans utställning – med titeln Klackarna i taket! – skapas specifikt för utställningslokalen, ett rum som ursprungligen fungerat som kyrka. 

Nästan vad som helst kan hända när Peter Johansson är i farten! Han kan vara bitande ironisk och skarpt samtidskritisk, något som kan resultera i verk med närmast farsartade uttryck. Hans konst är gärna fysisk, direkt och visuell, och när han skruvar upp tillvaron några extra varv resulterar det i både gapskratt och eftertanke hos oss betraktare.

Peter Johansson är född i Dalarna och hans konstnärskap handlar ofta om svenskhet, Dalarna och falukorv. Andra gånger möter hans Sverige andra länder och kulturer med komiska missförstånd som följd. Han berättar själv: 

"Dalarna är landskapet i hjärtat av Sverige som sedan slutet av 1800-talet varit det nationalromantiska ansikte som visats upp som genuint svenskt och samtidigt exploaterats av turistindustrin med djävulsk precision. Med en far som var kurbits (rosen-) målare och en mor som drev en våffelstuga för skidturister, kan man säga att min konst är insyltat självironisk och prövar gränsen mellan vad som anses vara god konst och kitsch."

Peter Johansson inviger Klackarna i taket! lördag 13/10 kl 14. Utställningen pågår till 3/3 2019.

Media inbjuds till en förhandsträff med Peter Johansson måndag 8/10 kl 14.

Välkommen!

Kontakt: Lena Lindgren, 0701-91 92 54.

Vi vill vara ett levande modernt museum med utställningar som är angelägna på olika plan. Museet är även en mötesplats för diskussion och reflektion kring dagsaktuella frågor. Välkommen att besöka oss!


Om Östergötlands museum

Nu upplever Östergötlands museum en historisk förvandling. Efter att ha välkomnat besökare i 80 år ska museibyggnaden i Linköping genomgå en omfattande renovering. Samtidigt satsar vi på att skapa större upplevelser för både hjärta och hjärna. Bland mycket annat väntar dig nyproducerade utställningar inom konst och kulturhistoria. Arbetet kommer att pågå åtminstone en bra bit in i 2021. Vi kallar det 1000 dagar av förnyelse.