2024-10-10 14:46Pressmeddelande

Gör upp med fenomenet dick pics i utställningen Motstånd – Still Dick

Elisabeth Ubbes fotografier på manliga könsorgan utmanar det patriarkala förtryck fenomenet dick pics innebär.Manliga könsorgan i oväntade kontexter. Elisabeth Ubbe vill utmana patriarkatet och göra upp med dick pics i sin utställning "Motstånd – Still Dick".

Fotografier på manliga könsorgan i oväntade kontexter som ett sätt att utmana och avväpna patriarkatet. Genom den nya fotoutställningen Motstånd – Still Dick på Östergötlands museum vill Elisabeth Ubbe göra upp med intentionerna bakom dick pics. 

I utställningen Motstånd – Still Dick undersöker Elisabeth Ubbe fenomenet dick pics; att män skickar bilder på sina könsorgan till ofrivilliga mottagare. Genom att placera penisar i stilleben inspirerade av konsthistorien och andra klassiska motiv gör Ubbe vad hon kallar för ”konstnärligt motstånd” mot patriarkalt förtryck.  

  Den här utställningen visar på museets starka samhällsengagemang. Genom att korsbefrukta aktuella frågor med historiska perspektiv visar museet hur konst och kultur kan vara en kraft för förändring, säger Gabriela Huk, avdelningschef för Publik och lärande på Östergötlands museum. 

Elisabeth Ubbe (f.1968) är en svensk fotograf baserad i Stockholm, känd för sina utställningar om amning, könsstympning och stärkande barnafödande. Hennes fotografier speglar ett starkt engagemang för frågor som rör makt och jämställdhet och hon skapar ofta oväntade bilder som vänder på perspektiv. Med Motstånd – Still Dick ifrågasätter hon maktstrukturer som vidmakthålls genom de bilder vi reproducerar i konst och media. 

  Jag hoppas att Motstånd – Still Dick kan inspirera till samtal, kanske väcka befriande skratt men också vara försonande, säger Elisabeth Ubbe. 

Vernissage för Motstånd – Still är den 23 oktober kl. 17–19.

Utställningen visas 23 oktober 2024 – 2 mars 2025.



Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe