2024-03-27 07:00Pressmeddelande

Fira påsklovet med drakar på museet

Fira påsklov på museetUnder påsklovet fylls museet av aktiviteter på temat drakar.

Under påsklovet myllrar det av drakar på museet. Det blir drakäggsjakt, sagostund, skapande med draktema och dessutom får vi besök av en livs levande drakjägare. För de lite äldre gästas vi av drakforskaren Bo Eriksson som är aktuell med boken Drakspår – på jakt efter världens mest kända reptil. Välkomna till Östergötlands museum!  

Påsklovet på museet bjuder på aktiviteter för alla smaker. Fantasi blandas med högst sanningsenlig historia och i centrum finner vi den fantasieggande draken.  

– Vi bjöd in Bo Eriksson som är aktuell med en bok om drakar. Draken är en varelse som funnits i alla tider, i mytologi och i sagor. Den uppmanar till nyfikenhet och fantasi. Det är en bra symbol att utgå ifrån när vi erbjuder så många kreativa aktiviteter under lovet, sen råkar 2024 vara drakens år enligt kinesisk astrologi, säger Carola Sandgrim som är verksamhetsutvecklare på Östergötlands museum. 

För den modige ges tillfälle att lära sig om hur man jagar drakar, när drakjägaren Linus håller två kurser den 3 april. För de lite mindre barnen ger museet i samarbete med Linköpings Stadsbibliotek en sagostund på draktema den 4 april. Som alltid under loven erbjuder Östergötlands museum flera tillfällen med skapande verksamhet; våra återkommande aktiviteter Lördagsverkstad hålls 30 mars samt 6 april och Föräldrarutan den 5 april. Den 2 april är det slöjdverkstad i Krogsfallsgården i Trädgårdsföreningen och 2–4 april skapande verkstad i museets Ateljé Rut. Tisdag–söndag är det dessutom drakäggsjakt för alla barn i museets utställningar.  

– Nytt för det här lovet är att nästan alla visningar av utställningarna är familjeanpassade. Och även här blir det stort fokus på drakar, i den kulturhistoriska utställningen Österlandets skatter hittar man till exempel flera drakföremål som vi får lära oss om under visningen, berättar Carola Sandgrim.  

För den som är intresserad av drakar och historia får museet besök av historikern och författaren Bo Eriksson onsdagen 3 april kl. 18. Han har skrivit flera uppmärksammade böcker om bl.a. medeltida litteratur, arbetar med historiedokumentärer på SVT och är just nu aktuell med Historien om Sverige I-II. Efter föredraget signerar han sin bok Drakspår – på jakt efter världens mest kända reptil (utgiven 2023).

Läs mer om kommande aktiviteter på museet här.

Läs även om våra aktuella utställningar (inklusive Viljans värld, vår upplevelsemiljö för barnfamiljer) här!

Psst! Till Östergötlands museum hör även Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och Löfstad slott utanför Norrköping. Slottet öppnar för säsongen och kommer att erbjuda visningar och påskjakt, medan klostermuseet har flera familjevisningar och dessutom vernissage av sin nya utställning "Hur mår du?" Läs mer på respektive hemsida.

 Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe