2023-10-18 05:30Pressmeddelande

Fira höstlov på museet

Exteriörbild på Östergötlands museum i Linköping.

Kickstarta höstlovet på Årets museum! Lördagen den 28 oktober är det fri entré till Östergötlands museum i Linköping. Höstlovsveckan – med extraöppet måndagen den 30 oktober – innehåller sedan allt från spännande föredrag och visningar till kreativt skapande för hela familjen.

Lördagen den 28 oktober är det kostnadsfritt att besöka alla museets utställningar och programpunkter, som en del i en större satsning på lovverksamheten.

– Vi vill att alla familjer ska ha möjlighet att upptäcka vad Östergötlands museum har att erbjuda och ekonomi ska inte vara ett hinder. Att sänka trösklar har varit ett ledord i museets förnyelsearbete och med denna satsning hoppas vi att det blir enklare för ovana museibesökare att hitta till oss, säger Gabriela Huk, avdelningschef Publik och lärande.

Lördagens kostnadsfria aktiviteter består av guidade visningar i konserveringsateljén och i konstutställningen Verkligheter, skapande i Ateljé Rut samt en gästande livepodd med När man talar om trollen. Det är Oknytts Lars Wahlström och Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, som kl. 13.00 gästar Wallenbergsalen för att prata om övernaturliga väsen och oförklarliga händelser i historiska rapporter från Östergötland.

I år är det 70 år sedan stenåldersgraven Bergsgraven hittades i Linköping och för att uppmärksamma detta unika arkeologiska fynd ges extrainsatta familjevisningar av graven under lovet.

– Vi är glada att innan en av Bergsgraven-visningarna också kunna erbjuda en exklusiv förhandsvisning av det första avsnittet av Historien om Sverige med Farah, SVT:s nya historieprogram för barn! Avsnittet handlar om stenåldern och de har bland annat varit här på museet och filmat, säger Carola Sandgrim, verksamhetsutvecklare för program och mötesplats.

Förhandsvisningen hålls i Wallenbergsalen den 31 oktober kl. 10.15 och har fri entré.

Utöver visningar av aktuella utställningar, så som den populära Aquanauts – Expeditionen, ligger stort fokus på olika typer av skapande verksamhet för barn och familjer. Dels i museets Ateljé Rut, men den 31 oktober även på Krogsfallsgården i Linköpings trädgårdsförening.

Det rysliga Halloween-temat är återkommande för flera programpunkter, bland annat i ett kostnadsfritt föredrag med museiguiden och författaren Mikaela Radakovic Kjäll om hur spökhistorier har använts och berättats runt Löfstad slott (1 november kl. 18.00).

Normalt sett är museet öppet tisdag–söndag, men under höstlovet är det extraöppet även måndagen den 30 oktober kl. 10.00–17.00.

– Vi vill bli en naturlig mötesplats för barn och unga som är skollediga och inte reser iväg och har märkt att flera verksamheter är stängda på måndagar även under skollov. Det är en lucka vi vill fylla, säger Gabriela Huk, avdelningschef Publik och lärande på Östergötlands museum.

Läs mer om alla kommande aktiviteter på ostergotlandsmuseum.se/aktiviteter.

Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott utanför Norrköping och Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena. På slottet ges traditionsenliga spökvisningar under lovet och klostermuseet erbjuder höstlovsguidningar med upptäcktsfärd i källaren, historiska guidningar och kreativ verkstad. Läs mer på respektive hemsida.


Om Östergötlands museum

Årets museum 2023! På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe