2023-05-02 05:45Pressmeddelande

Besök två östgötska museigårdar

Kulturreservatet Öna utanför Linköping.Kulturreservatet Öna utanför Linköping.

Östergötlands museum öppnar två av sina museigårdar i helgen. Välkommen till en familjedag på kulturreservatet Öna på lördag den 6 maj och till Onkel Adamsgården i centrala Linköping söndagen den 7 maj.

Kulturreservatet Öna ligger vackert beläget intill Stensjön i Nykils socken. Öna består av fyra mycket små jordbruk i ett stenigt landskap. På lördagens familjedag Öna i körsbärsblom kan besökaren gå på guidad visning, djupdyka i berättelser om vilka som bodde i husen och höra mer om den omkringliggande miljön. På plats visas hur unikt äldre hantverk går till och här finns också svenska lantraser, tipspromenad och en servering med kakor efter östgötska recept. Även på söndagen hålls en guidad visning i kulturreservatet. Öna i körsbärsblom ingår i vårens Östgötadagar. Läs mer och se hela programmet här.

Onkel Adamsdagen hålls för första gången i maj månad (tidigare har det varit i september). På söndag levandegörs Onkel Adamsgården – en välbevarad stadsgård med trähus från 1700- och 1800-talet – genom visningar och föredrag. Besökaren kan höra mer om Onkels Adams bostad, om gårdens olika byggnader och den restaurerade trädgården samt om läkaren och författaren Carl Anton Wetterbergh, även känd som Onkel Adam. I år gästar även Hans Nilsson, professor emeritus i historia vid Linköpings universitet, för att berätta om hälsa och ohälsa på Hunnebergsgatan. Dessutom har Linköpings guideklubb en stadsvandring från domkyrkan till Onkel Adams hus. Läs mer och se hela programmet här.

Östergötlands museum förvaltar sammanlagt fem museigårdar i länet; utöver Öna och Onkel Adamsgården även Smedstorps dubbelgård i Ydre kommun, Fillinge tingshus mellan Linköping och Åtvidaberg och Krogsfallsgården i Trädgårdsföreningen i Linköping.


Om Östergötlands museum

Årets museum 2023! På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe