2024-05-06 10:39Pressmeddelande

Bertil Almlöfs minne hedras med parallella utställningar

Bertil Almlöf har betytt mycket för konstlivet i Östergötland. Konstnären Bertil Almlöf (1930–2024). Foto: Privat.

En av vår tids främsta bildkonstnärer, Bertil Almlöf, har gått ur tiden. Nu hedras hans minne med parallella utställningar på Östergötlands museum och konsthallen Passagen i Linköping.   

Bertil Almlöf (1930–2024) är känd för sitt lyriska landskapsmåleri, där det storslagna östgötska landskapet varit en stor källa till intryck, från konstnärskapets början till hans sista penseldrag. Han har utfört ett stort antal offentliga verk och finns representerad på flera betydelsefulla museer i Sverige och i utlandet.  

– När vi nåddes av nyheten om Bertil Almlöfs bortgång var det en självklarhet att vi, Linköpings båda större konstinstitutioner, skulle hedra konstnären med varsin utställning. Han har betytt otroligt mycket för landskapsmåleriet i Sverige och för konstlivet här i Östergötland där han verkade, säger Ebba de Faire, konstintendent på Östergötlands museum.   

Bertil Almlöf växte upp i Linköping och var genom olika drivande roller mycket aktiv i det östgötska konstlivet där han blev en förebild för yngre generationers konstnärer. Efter studieåren på Valand i Göteborg och flera år som yrkesverksam konstnär i Stockholm blev slutligen en gård i Hovstad utanför Rimforsa hans fasta punkt. På gården fick han plats med både målarateljé och grafikverkstad. Den första separatutställningen blev på Östergötlands museum 1963 och kan beskrivas som hans genombrott. Han hade då hittat fram till sitt unika kompositionssäkra uttryck där lyriska panoramor av färg och ljus används för att ge uttryck åt stämningar och känslor. Bertil Almlöfs färger är ofta glödande och de starka uttrycken är mångbottnade. Ibland går en vemodig underström genom bilderna och somliga tar tydliga existentiella positioner.  

– Bertil Almlöf var uppenbarligen väldigt älskad i Linköping och Östergötland. Det känns bra att kunna göra en liten men representativ utställning i konsthallen, säger Passagens utställningsintendent Petter Österlund. 

De båda utställningarna innehåller ett antal separata utvalda verk och finns att besöka på Östergötlands museum 8 maj–29 september respektive Passagen konsthall 8 maj–24 augusti.Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe