2018-10-17 14:35Pressmeddelande

Arkivkul på Östergötlands museum

null

De svenska historiska arkiven är en outsinlig källa för den som vill gräva i historien. Höstens östgötska kulturarvsdag sätter fokus på arkiv och erbjuder såväl djupdykning för nördar som introduktion för nybörjare.

Temat för dagen är valt är utifrån Riksarkivets jubileumsår. Sedan 1618 har Riksarkivet bevarat statens handlingar. I 400 år har man alltså säkrat information, alltifrån medeltida pergamentsbrev till dagens digitala uppgifter.

Dagen kommer bland annat att innehålla en presentation av arkivvärlden samt ett litet arkiv-live. Det blir också en titt på källkritik, inblick i SAAB-arkivet och om hur källstudier kan resultera i film.

Arrangemanget är en heldag med korta föreläsningar från det nätverk som Kulturarv Östergötland består av; intressenter inom museer, arkiv och bibliotek, kommuner, hembygdsföreningar samt organisationer och privatpersoner som brinner för det Östgötska kulturarvet. Cirka 70 personer kommer att delta.

Kulturarvsdagen genomförs två gånger per år sedan 2000 och arrangemanget är öppet för allmänheten. Eftersom Östergötlands museum stänger för renovering våren 2019 blir detta också den sista Kulturarvsdagen som genomförs på museet under en tid framåt.

VÄLKOMMEN!

Kontakt:

Anja Praesto, 070-180 67 46

Janne Boman, 070-743 34 15

Kulturarv Östergötland är en regional verksamhet med ekonomiskt stöd från Region Östergötland. Kulturarv Östergötland har administrativt sin hemvist på Östergötlands museum och är där integrerat med övrig verksamhet.

Vi vill vara ett levande modernt museum med utställningar som är angelägna på olika plan. Museet är även en mötesplats för diskussion och reflektion kring dagsaktuella frågor. Välkommen att besöka oss!


Om Östergötlands museum

Nu upplever Östergötlands museum en historisk förvandling. Efter att ha välkomnat besökare i 80 år ska museibyggnaden i Linköping genomgå en omfattande renovering. Samtidigt satsar vi på att skapa större upplevelser för både hjärta och hjärna. Bland mycket annat väntar dig nyproducerade utställningar inom konst och kulturhistoria. Arbetet kommer att pågå åtminstone en bra bit in i 2021. Vi kallar det 1000 dagar av förnyelse.