2024-05-24 08:55Pressmeddelande

Årets Stafetten berättar om mänskliga avtryck

I konceptet Stafetten skickas utställningsuppdraget vidare mellan konstnärer med förankring i Östergötland.

Genom rumslig dialog skapas en berättelse om kropp, identitet och tillhörighet.  I konceptet Stafetten skickas nu pinnen vidare när konstnären Leonela Lilja tillsammans med Jakob Sjons Westberg intar Östergötlands museum med utställningen Avtryck. 

Två samtida konstnärskap möts i årets version av Stafetten, ett utställningskoncept där föregående års konstnär väljer ut nästa års skapare och där Östergötlands museum står som plattform för deras verk. Genom sitt gemensamma användande av funna och insamlade material visar Leonela Lilja och Jakob Sjons Westberg individuella verk och installationer som utforskar minnesupplevelser, kroppslig förgänglighet och mellanförskap. Med utställningstiteln tar konstnärerna fasta på de spår som lämnas av en människa i verk bestående av hår, video, gips, textil, ståltråd, epoxi, glasfiber, silikon, glitter, betong, armeringsjärn och funna objekt. 

Avtryck är den 38:e upplagan av utställningskonceptet Stafetten där utställningsuppdraget precis som i en stafett skickas mellan konstnärer med förankring i Östergötland. Stafetten har pågått sedan 2006 och syftar till att skapa konstnärlig dialog och utbyten mellan samtida konstnärskap. Stafetten har alltid en konstnär med koppling till Östergötland som i sin tur bjuder in en medutställare. Leonela Lilja är årets utvalda konstnär och hon har valt Jakob Sjons Westberg till medutställare. 

 

OM KONSTNÄRERNA 

Leonela Lilja, född 1987, har en master i fri konst från Kungl. Konsthögskolan 2016 och en kandidat i fri konst från Umeå Konsthögskola 2014. Hon bor och är verksam i Stockholm där hon tillsammans med sex kollegor driver Galleri NOS. Leonela har ställt ut nationellt på bl.a. Moderna Muséet, Färgfabriken, Dalarnas Museum och internationellt på Also Gallery i Los Angeles, Universidad Cooperativa de Medellín i Colombia och på FAFA Gallery i Helsingfors. 2022 och 2020 tilldelades hon konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium. 2020 mottog hon ett stipendium ur Jenny Linds stipendiefond från Konstakademin och 2019 fick hon Ester Lindahls resestipendium. Leonela Lilja är född i Medellín, Colombia och uppvuxen i Ödeshög.

Med ett intuitivt arbetssätt sammanfogar Leonela Lilja till synes disparata objekt och fragment installationer där sakerna tillsammans bildar nya narrativ. I sin praktik behandlar hon mellanförskap och tillhörighet genom erfarenheten av att vara adopterad. 

Jakob Sjons Westberg, född 1988, är utbildad vid Umeå Konsthögskola (2010 – 2016). Han bor och är verksam i Stockholm, representerad av Galleri Flach och är en av drivkrafterna bakom Galleri NOS. Han har ställt ut nationellt och internationellt på bl.a. Galleri Flach, Stockholm, 8. Salon, Hamburg, Gallery Also i Los Angeles och Universidad Cooperativa de Medellín i Colombia. 2022 och 2020 tilldelades Jakob konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium. Jakob jobbar materialorienterat och intuitivt med skulptur, måleri och teckning. 

Invigning onsdagen den 12 juni kl 1720.   

Pressvisning fredagen den 31 maj kl. 11, anmäl dig med ett mejl till lovis.aaroe@ostergotlandsmuseum.se.

Utställningen visas 12 juni – 29 september 2024. 

Läs mer om utställningen här.



Om Östergötlands museum

På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe