2023-08-28 09:00Pressmeddelande

Aquanauts på Östergötlands museum

Varelse från utställningen Aquanauts. Skulptur av Pompe Hedengren.

Nu kommer succéutställningen Aquanauts – Expeditionen till Linköping! Över 100 000 personer har sett den interaktiva utställningen och föreställningen Aquanauts. Den 23 september invigs Aquanauts – Expeditionen på Östergötlands museum. Välkommen på pressvisning onsdagen den 20 september kl. 11.00.

Vetenskap, konst, fantasi och visuella gestaltningar. Allt ryms i denna spektakulära utställning om den häpnadsväckande expeditionen till Siljansringen i juni 1897, tillsammans med paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgren.

Den immersiva utställningen Aquanauts – Expeditionen avslöjar vad som hände deltagarna under en av förra sekelskiftets mest dramatiska forskningsexpeditioner i Sverige. På Östergötlands museum kommer besökaren att kunna se replikor av hittills okända människoliknande arter samt benrester, förunderliga artefakter och fossilerade fynd.

– Det är fascinerande hur de här två kvinnliga forskarna går sin egen väg och genomför den här expeditionen till Siljansringen. Deras förbluffande resultat gör att vetenskapen tvingas kasta den etablerade paleontologiska forskningen över ända, säger Pompe Hedengren, konstnärlig ledare för Aquanauts.

Dagböcker och dokument, fotografier, teckningar och 115 år gamla doftspår uppenbarar de första omtumlande kapitlen i den magiska berättelsen om ”Homo aquatis”, våra hittills okända anförvanter i mänsklighetens historia. Upplevelsen att få komma nära tio unika replikor i naturlig storlek av dessa primater är något ingen bör missa.

– Det här är en utställning som fascinerar yngre och äldre, vana och ovana museibesökare – alla kan på olika sätt uppskatta Aquanauts. Känslan av att gå in i ett riktigt historiskt skeende och uppleva ett mysterium är påfallande. Man uppslukas av en otrolig berättelse och en visuell och audiell värld. Utställningen ställer också frågor om historieskrivning, fakta, relationer och mycket mer. Har detta ägt rum eller inte? säger Per Stålebro, projektledare för utställningen på Östergötlands museum.

Aquanauts – Expeditionen visas i Westmanhallen på Östergötlands museum den 23 september 2023–8 januari 2024. Utställningen har tidigare visats på Verket/Avesta Art, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Pressröster

”En suggestiv totalinstallation, genomförd in i minsta detalj.” – Birgitta Rubin, DN

”Fantasyäventyr med extra allt” – Joanna Persman, SvD

”Skulpturerna av de här urtidsvarelserna är en upplevelse” – Cecilia Blomberg, SR

”Sommarens mest egenartade utställning, en suggestion.” – Magnus Florin, Expressen


Om Östergötlands museum

Årets museum 2023! På Östergötlands museum i Linköping finns alltid något spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutid och 11 000 år tillbaka i tiden och i konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Österlandets skatter visar fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien medan Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer. Till Östergötlands museum hör även Löfstad slott i Norrköping, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena och flera museigårdar runt om i Östergötland.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Lovis Aaröe