Nyhetsrum


Östergötlands museum

Scramasaxen från Skälstad, inlån från Statens historiska museer, Foto Thomas Eriksson, SHM.

Detta praktfulla vapenfynd från Östergötland hittades på en åker vid norra infarten till Norrköping. I en utplöjd, till större delen förstörd brandgrav, hittades en stor vapenkniv nedstucken med spetsen uppåt. Det rör sig om en så kallad scramasax. Sax betyder här kniv och ordet scrama betyder antagligen sår eller skråma. Det är ett eneggat huggvapen, en stor, halvmeter lång vapenkniv. Antagligen har den använts från hästryggen eller till fots för att bokstavligen slå ned motståndaren. 

Vad som är unikt med just det här exemplaret är att leran har bevarat den praktfulla svärdsskidan och handtaget (handtaget är dock inte utställt). Handtaget var tillverkat av lönnträ med utsmyckning av små nitar och bronsbleck med flätbandsdekor. Svärdsskidan är av trä som har klätts med olika lager av skinn, brons och järn. Delar av dekoren har dessutom försilvrats. Man brukar säga att den här typen av huggvapen har kommit med ryttarfolket hunnerna på 400-talet och blev allmänt i norra Europa på 500-talet och framåt. Just den här scramasaxen går att datera till 600-talet utifrån form och den vendeltida dekoren. Åtminstone skidan är ett klart skandinaviskt arbete.   
Scramasaxen kan ses på Östergötlands museum från och med den 14 maj!

Scramasaxen1.jpg

Scramasaxen från Skälstad, inlån från Statens historiska museer, Foto Thomas Eriksson, SHM. Detta praktfulla vapenfynd från Östergötland hittades på en åker vid norra infarten till Norrköping. I en utplöjd, till större delen förstörd brandgrav, hittades en stor vapenkniv nedstucken med spetsen uppåt. Det rör sig om en så kallad scramasax. Sax betyder här kniv och ordet scrama betyder antagligen sår eller skråma. Det är ett eneggat huggvapen, en stor, halvmeter lång vapenkniv. Antagligen har den använts från hästryggen eller till fots för att bokstavligen slå ned motståndaren. Vad som är unikt med just det här exemplaret är att leran har bevarat den praktfulla svärdsskidan och handtaget (handtaget är dock inte utställt). Handtaget var tillverkat av lönnträ med utsmyckning av små nitar och bronsbleck med flätbandsdekor. Svärdsskidan är av trä som har klätts med olika lager av skinn, brons och järn. Delar av dekoren har dessutom försilvrats. Man brukar säga att den här typen av huggvapen har kommit med ryttarfolket hunnerna på 400-talet och blev allmänt i norra Europa på 500-talet och framåt. Just den här scramasaxen går att datera till 600-talet utifrån form och den vendeltida dekoren. Åtminstone skidan är ett klart skandinaviskt arbete. Scramasaxen kan ses på Östergötlands museum från och med den 14 maj!
Filtyp:jpeg
Licens:Media use
Storlek:7972kb